Horse Nature
Voeding, vitaminen en mineralen voor paarden

Werkzame stoffen

Onze producten bestaan uit enkel natuurlijke ingrediënten. In onderstaande lijst kunt u nalezen welke dit zijn. 

Anijs is een kruid met een sterke smaak dat de afbraak van lactose bevordert (minder winderig). De zaden van anijs verdunnen ook het slijm in de luchtwegen en geven een frisse adem. Anijs geeft moedermelk een zoete smaak waardoor dit veulens stimuleert tot het drinken van melk.

Arnica is een homeopathisch middel dat bij veel klachten kan worden gebruikt. Arnica bevordert de doorbloeding van de huid, waardoor zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de betreffende plek in het lichaam worden gevoerd en afvalstoffen versneld worden afgevoerd.

B-vitaminen zijn wateroplosbare vitaminen. De Vitamine B reeks bestaat uit acht vitaminen die een rol innemen bij de stofwisseling. Iedere B vitamine heeft andere eigenschappen die een unieke rol spelen in het lichaam.

Biotine kan door dieren zelf niet worden aangemaakt. Biotine neemt een rol in bij de vet en suikerstofwisseling en bij de productie van vetzuren.

Boswellia is sap uit de Boswelliaboom. Boswellia wordt vaak toegevoegd ter ondersteuning van sterke botten en soepele gewrichten.

Calcium draagt bij aan de instandhouding van de botten en de werking van de spieren en zenuwen. Bij een te hoge calciuminname kan verkalking in bloedvaten en nieren optreden, bij een calcium tekort kan kreupelheid en botbreuken ontstaan. Calcium werkt in samenhang met magnesium. Het magnesium zorgt voor het ontspannen van spieren, het calcium zorgt voor de aanspanning van spieren.

Choline is een vitamine met een vet regulerende werking. Choline draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Verder is het belangrijk voor membraanstructuren.

Chondroitine is te vergelijken met glucosamine. Beide producten samen zorgen voor een optimale werking van de bescherming van gewrichtskraakbeen. Wetenschappelijk is aangetoond dat artrose door middel van chondroitine kan worden afgeremd.

Echinacea is een plant afkomstig uit Amerika. Dit kruid ondersteunt de weerstand en draagt bij aan de gezondheid van de luchtwegen.

Eucalyptus is een boom die wordt gebruikt om moerassen te doen opdrogen, de boom trekt namelijk veel water uit de grond. Uit de bladeren van deze boom wordt olie gehaald die kan worden gebruikt voor het vrijmaken van de luchtwegen.

Foliumzuur speelt een rol bij een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel. Drachtige paarden of sportpaarden hebben een grotere behoefte aan foliumzuur.

Fosfor is een belangrijke bouwstof voor ontwikkeling en behoud van de botten. Jonge paarden die nog in de groei zijn dienen voldoende fosfor binnen te krijgen voor het stimuleren van de ontwikkeling van botten.

Gember is een knol van de gemberplant. Gember staat bekend om het positieve effect op de spijsvertering, maag en longen.

Ginkgo biloba ook wel Japanse notenboom genoemd, is een boom afkomstig uit China. De ginkgonoot wordt gebruikt ter ondersteuning voor hart, longen en betere weerstand. De bladeren van de boom worden gebruikt voor de luchtwegen en helpt paarden om vrijer te ademen.

Glucosamine is de basis voor het aanmaken van kraakbeen en bindweefsel. Het lichaam kan glucosamine zelf aanmaken uit glucose en glutamine. Glucosamine heeft de belangrijke functie van het herstellen van kraakbeen.

Heemst is een kruid dat vooral wordt gebruikt wanneer een paard last heeft van verschillende soorten hoest (prikkel, kriebel, kink en droge hoest).

Hop heeft als eigenschap rustgevend te werken. Verder bevordert hop de spijsvertering en versterkt het de maag en eetlust. Voor inwendig en uitwendig gebruik kan hop helpen, denk aan maag – en darmkrampen, koliek, kneuzingen en eczeem.

Hyaluronzuur heeft de belangrijke eigenschap van het vasthouden van water. Door voldoende water in lichaam en huid wordt de souplesse en veerkracht van de gewrichten, kraakbeen en huid behouden. In de gewrichten wordt door middel van hyaluronzuur en een waterbinding een schokdempend en smerend effect gecreëerd tussen gewrichtsvloeistof en kraakbeen.

IJzer neemt een belangrijke functie in bij de opname van zuurstof en transport van zuurstof in het bloed. Wanneer het paard de mogelijkheid tot grazen heeft is een ijzertekort zeer onwaarschijnlijk. Een ijzeroverschot kan giftig zijn, met ijzersupplementen moet zorgvuldig worden omgegaan.

Jodium is een belangrijke stof voor de schildklier. De schildklier zorgt voor de stofwisseling van het paard. In samenwerking met de hypofyse produceert de schildklier door middel van jodium hormonen.

Kalium is belangrijk bij het regelen van de zuur-base balans in het lichaam. Het is goed voor een normale spierwerking, het goed functioneren van de zenuwen en een goede eet– en drinklust. Wanneer het lichaam een overschot aan kalium binnenkrijgt wordt dit via de urine uitgescheiden, dit is ongevaarlijk.

Koper draagt bij bij de aanmaak van pigment en het mobiliseren van ijzer. Koper draagt ook bij aan de instandhouding van sterke botten, dit is vooral van belang voor drachtige merries en veulens. Een overschot aan koper zorgt vrijwel nooit voor problemen.

L-Lysine is een bouwstof voor het immuunsysteem. L-lysine is weerstandverhogend. Verder is deze stof belangrijk bij de productie van eiwitten zoals collageen en elastine.

Levend gist bevat mineralen, aminozuren en Vitamine B. Dit samen zorgt voor een stimulatie van de spijsvertering op natuurlijke wijze. Verder bevordert levend gist de groei van bacteriën, zorgt het voor een goede eiwitopname en draagt het bij aan gezonde en soepele spieren. Paarden met zwakke darmen kunnen gebaat zijn bij een toevoeging van levend gist aan het rantsoen.

Magnesium citraat helpt tegen onder andere migraine, spierkrampen, stress en hoge bloeddruk. De werking is ontspannend voor lichaam en geest waardoor dit een veel voorkomend supplement is bij mens en dier. Verder speelt magnesium citraat een rol bij de energieproductie.

Magnesium is een mineraal dat bij veel processen een belangrijke rol inneemt. De belangrijkste functie is het activeren van enzymen in het lichaam. Magnesium wordt gezien als hulp bij stressgevoeligheid en speelt een rol bij de groei en ontwikkeling van de botten. Verder heeft magnesium een gunstige werking op spieren en bloedvaten.

Mangaan draagt bij aan de vorming van het kraakbeen.

Monnikspeper wordt vooral gebruikt voor het hormoonsysteem. De plant werkt hormoonstimulerend en kan worden gebruikt bij hormoonklachten. Door het toedienen van monnikspeper kunnen merries weer in een goede hormooncyclus komen.

MSM Zwavel, een tekort hieraan kan zich op verschillende manieren uiten. Bij slecht herstel na blessure, huidproblemen, luchtwegaandoeningen en gewrichts- of peesproblemen kan zwavel worden toegediend.

Natrium is een stof die snel verloren gaat via urine en zweet. Natrium is noodzakelijk voor een gezonde zuur-base balans en is belangrijk voor goede celfuncties (vooral zenuwcellen). Wanneer een tekort optreed is dit merkbaar door veelvuldig likken aan muren en tralies door het paard. Een paard kan worden voorzien van een liksteen waarmee een natriumtekort wordt ingedekt.

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Prebiotica worden gedeeltelijk afgebroken door bacteriën in de dikke darm, de dunne darm kan dit niet afbreken en opnemen. Het deel dat niet kan worden afgebroken komt terecht in de ontlasting. Door prebiotica wordt de groei van bacteriën en bacillen die ziekten tegen gaan in de dikke darm gestimuleerd, en wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van gezonde darmen.

Probiotica worden ook wel bacteriën genoemd welke zorgen voor een goede darmflora. Door deze bacteriën worden de stoelgang en spijsvertering positief gestimuleerd. De gistcellen verbeteren de verteerbaarheid van vezels waardoor dit een ondersteunende werking biedt bij hard en stengelvormend ruwvoer.

Psyllium heeft een bevorderende werking op de stoelgang. Verder kan dit worden gebruikt bij verstoppingen. Voor mens en dier is dit product te verkrijgen in supplementvorm.

Rozemarijn kan ervoor zorgen dat je bloedsomloop bevordert, en ook wanneer je last hebt van maagkrampen, winderigheid of darmkrampen kan rozemarijn de oplossing biedenIn rozemarijn zitten oliën die ervoor zorgen dat luchtwegproblemen verminderen, het kan helpen bij het oplossen van vastzittend slijm.

Selenium (of seleen) is een spoorelement. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Sint Janskruid is een kruid dat het lichaam beïnvloed bij emotie en stemmingen. Vaak wordt dit kruid gebruikt als antidepressiva. Dit kruid draagt bij aan een rustgevende en verhelderende werking van de hersenen. Let wel op met drachtige merries, de bijwerkingen van Sint Janskruid op veulens is onbekend.

Tijm is een kruid dat tegenwoordig veel in de Nederlandse keuken wordt gebruikt. De plant groeit in Nederland vooral in het wild. Dit kruid heeft een maagversterkende invloed, is griepbestrijdend,en bloedreinigend. Van de bloemen en blaadjes van tijm worden dan ook vaak siropen gemaakt.

Tryptofaan is een aminozuur dat niet door een paardenlichaam kan worden aangemaakt. Door toediening van supplementen en voeding dient tryptofaan in het lichaam te worden gebracht. Deze stof staat bekend als rustgevend en slaapverwekkend. Mede door de aanwezigheid van tryptofaan in supplementen zal stress afnemen.

Venkel is een groente met een anijssmaak. De venkel wordt zowel als groente en als kruid gebruikt. Door van venkel een poeder te maken kan het worden gebruikt als anti vlooienmiddel. Dit sterk ruikende poeder gaat springend ongedierte tegen. Venkel stimuleert tevens de spijsvertering.

Vitamine A speelt een rol bij het opbouwen en beschermen van de huid. Verder helpt Vitamine A bij de bescherming van de weerstand en stimuleert het de vruchtbaarheid. Voor drachtige merries is het belangrijk voldoende Vitamine A binnen te krijgen om het veulen meer weerstand te geven en de groei te stimuleren.

Vitamine B12 is een vitamine bijdraagt aan de aanmaak van rode bloedcellen. Verder heeft het een goede werking op het zenuwstelsel. Vitamine B12 is de enige in water oplosbare vitamine die in het lichaam kan worden opgeslagen. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor de stofwisseling en het opbouwen en afbreken van aminozuren.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die verspreid in het hele lichaam voor komt. In tegenstelling tot mensen kunnen paarden zelf Vitamine C aanmaken, een tekort komt niet vaak voor bij paarden. Vitamine C is belangrijk bij de genezing van wonden, versteviging van cellen en het zorgen voor een gezonde huid.

Vitamine D zorgt dat kalk en fosfor goed kunnen worden opgenomen door het lichaam. In de zomer wordt Vitamine D aangemaakt onder invloed van zonlicht op de huid. Paarden die doorgaans in de stal staan, en dus weinig in direct contact met zonlicht komen, zijn gebaat bij extra Vitamine D.

Zink is belangrijk bij het opbouwen van eiwitten, de ontwikkeling van weefsel en een ondersteuning van het afweersysteem.

Zoethout is een specerij dat vooral gebruikt wordt bij de productie van thee en drop. Zoethout wordt veel gebruikt om verlichting te geven van bij de ademhaling door de slijmoplossende en verzachtende werking. De verzachtende werking zorgt ervoor dat de maag rust krijgt waardoor dit product ook aan te raden is bij maagproblemen. Een nadeel van zoethout is dat het van invloed zou kunnen zijn op de bloeddruk. Bij drachtige merries is het hierdoor af te raden om voedingssupplementen te gebruiken die zoethout bevatten.

Zwavel kan toegediend worden voor betere huid, vrijere luchtwegen en soepele gewrichten en pezen.